Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των ανθρώπων: οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι, στην κακοκαιρία Daniel

Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα στους ανθρώπους στις πιο δύσκολες στιγμές. Πολλές φορές, αυτές είναι στιγμές απώλειας και θρήνου. Ο Ηλίας Αντωνίου και ο Βασίλης Αρχοντής από την Καρδίτσα και ο Γιάννης Μαρκάς από το Βόλο είναι και οι ίδιοι μέλη των τοπικών πληγεισών κοινωνιών και αρωγοί των ανθρώπων που προσπαθούν να φανταστούν την επόμενη μέρα.

Ανταπόκριση από τον Βόλο

«Αυτό που ζει κανείς σε τέτοιες περιστάσεις δεν μπορεί να περιγραφεί. Στο παρελθόν, άκουγα ιστορίες από άλλους συναδέλφους, σε άλλους νομούς, για τις συνέπειες μικρότερων καταστροφών. Λυπόμουν, αλλά δεν μπορούσα να το καταλάβω σε πραγματικό βάθος. Στο νομό Μαγνησίας ζήσαμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Μία θεομηνία. Μετά από συνεχόμενη βροχή 35 ωρών, τα ορμητικά νερά κατέβηκαν από τα βουνά και έπνιξαν το Βόλο, κυρίως στους κεντρικούς δρόμους και λιγότερο σε άλλες συνοικίες. Το άπειρο νερό έφυγε από τη δεύτερη μέρα και από τότε, ως σήμερα, έμεινε η λάσπη και πλέον η σκόνη – οι Βολιώτες κυκλοφορούν με μάσκα.

Ένα τεράστιο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε καθαρό, πόσιμο νερό. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι δεν μπορούμε να πιούμε νερό, αλλά και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μπάνιο. Δεν πρέπει ούτε να βρέξουμε τα χέρια μας. Προς το παρόν, βράζουμε νερό στους 100 βαθμούς και μόλις κρυώσει, εξυπηρετούμε τις ανάγκες μας. Με ένα βασικό αγαθό να μην είναι ασφαλές, όπως καταλαβαίνετε, δεν λειτουργούν τα σχολεία αλλά και ο κλάδος της εστίασης, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

Μεγάλη δυσκολία υπάρχει στο Πήλιο, το οποίο έχει υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή στις υποδομές του. Οι βασικοί δρόμοι έχουν καταστραφεί και ορισμένα χωριά είναι ακόμα αποκλεισμένα. Γίνονται προσπάθειες για προσβασιμότητα από αγροτικά αυτοκίνητα, προκειμένου να μπορούν οι άνθρωποι να ανεφοδιαστούν με υγειονομικό υλικό και τρόφιμα. Εν τω μεταξύ, οι τεράστιες καταστροφές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο επιβαρύνουν περαιτέρω την κοινωνία και την οικονομία. Ορισμένα κτήματα «έφυγαν» ολόκληρα και βρέθηκαν στη θάλασσα! Όμως υπάρχουν κι άλλες προκλήσεις. Σκεφτείτε για παράδειγμα το χωριό Ζαγορά, όπου η οικονομία του εξαρτάται από την παραγωγή μήλων. Αυτή είναι η εποχή που οι παραγωγοί ετοιμάζονταν να τα μαζέψουν, να τα κάνουν διαλογή και να τα βάλουν σε θαλάμους ψύξης. Ορισμένα δέντρα, πράγματι, δεν έχουν καταστραφεί. Ωστόσο οι αγρότες δεν μπορούν να τα προσεγγίσουν με τα αυτοκίνητά τους.

Στο γραφείο της Interamerican στο Βόλο, όλοι οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι βρισκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων από την πρώτη στιγμή. Ήδη έχουμε δεχθεί εκατοντάδες αιτήσεις για ζημιές σε επιχειρήσεις, κατοικίες και αυτοκίνητα και αναμένουμε περισσότερες καθώς ακόμα υπάρχουν αποκλεισμένες περιοχές. Προσωπικά αισθάνομαι υπερήφανος γιατί η Interamerican έχει σταθεί στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών με ανθρωπιστική βοήθεια και εθελοντικό έργο, αλλά πάνω απ’ όλα με ταχύτατες διαδικασίες αποζημιώσεων. Σε τέτοιες στιγμές αποδεικνύεται η αξία της ασφάλισης για την ανακούφιση των ανθρώπων και την επιτάχυνση της επιστροφής στην κανονικότητα. Σήμερα, 15/9, αποζημιώσαμε με ένα υψηλό ποσό ασφαλισμένο μας για την κατοικία του στο παραθαλάσσιο χωριό Μηλίνα. Το σπίτι σήμερα είναι σχεδόν ακατοίκητο, άμεσα όμως, ο άνθρωπος θα μπορέσει να ξεκινήσει τις ανακαινίσεις. Είχε ασφαλιστεί μόλις στο τέλος του Μαΐου», Γιάννης Μαρκάς.

Ανταπόκριση από την Καρδίτσα

« Στην Καρδίτσα η κακοκαιρία ξεκίνησε την Τρίτη, 5/9, το μεσημέρι με έντονη βροχόπτωση. Πολύ γρήγορα, η πόλη της Καρδίτσας ξεκίνησε να πλημμυρίζει, ξυπνώντας τις μνήμες από τον ΙΑΝΟ. Μόνο που αυτή τη φορά η καταστροφή δεν συγκρίνεται σε μέγεθος. Όταν η βροχή σταμάτησε και τα νερά «τραβήχτηκαν» τα υπόγεια πολυκατοικιών και επιχειρήσεων είχαν ήδη πλημμυρίσει. Ξυπνώντας την επόμενη μέρα διαπιστώσαμε ότι τα περίχωρα της πόλης, τα χωριά του Δήμου Παλαμά και του Δήμου Σοφάδων και οι κάμποι έχουν πληγεί βαρύτατα, ορισμένα μάλιστα σημεία κοντεύουν κυριολεκτικά να χαθούν κάτω από το νερό. Τα ξημερώματα της Πέμπτης, αντικρίσαμε την καταστροφή σε όλα τα επίπεδα. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, κόποι μιας ζωής χάθηκαν. Σήμερα, 15/9, δεν υπάρχει εναπομείναν σπίτι στην πόλη του Παλαμά στο οποίο οι άνθρωποι δεν έχουν απλώσει τσαντίρι, εν μέσω μίας απίστευτης δυσωδίας από τη μόλυνση. Μόλις σήμερα προσεγγίστηκε η Μεταμόρφωση, ένα από τα χωριά του Δήμου Παλαμά.

Οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό περισσότερων από 400 ασφαλισμένους μας, ενώ παράλληλα βοηθούν σε όλα τα επίπεδα, υπερβαίνοντας τα στενά επαγγελματικά τους καθήκοντα. Μέσα σε μία εβδομάδα, μαζί με κλιμάκια πραγματογνωμόνων, έχουμε εκτιμήσει περίπου το 90% τω περιπτώσεων, όσες δηλαδή μπορούμε να προσεγγίσουμε.

Αυτή τη στιγμή η πόλη της Καρδίτσας είναι σε καλή κατάσταση γιατί το πλήγμα είναι μικρό, σε σχέση με το αντίστοιχο των συμπολιτών μας στην περιοχή του Παλαμά και των Σοφάδων. Εκεί η κατάσταση θα είναι σκληρή για καιρό και οι άνθρωποι ζουν σε ανασφάλεια για την επόμενη μέρα, τόσο λόγω της οικονομικής καταστροφής, όσο και λόγω του ψυχολογικού φόρτου – ορισμένοι έμειναν στις στέγες των σπιτιών τους για 2 εικοσιτετράωρα!

Εμείς, ως ασφαλιστικοί σύμβουλοι συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους, αναγνωρίζοντας τη μοναδική, άμεση παρέμβαση της εταιρείας μας. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές να είσαι αυτός που δεν εγκαταλείπει. Πριν από λίγες μέρες, ένας από τους πελάτες μας, ο οποίος είχε υποστεί απώλεια αμύθητης περιουσίας, αποζημιώθηκε και μας είπε «Δεν θέλω να φύγω από το γραφείο. Αισθάνομαι ότι εδώ έχω κουρνιάσει». Αυτή η αίσθηση ασφάλειας και ζεστασιάς είναι για εμάς η μεγαλύτερη ανταμοιβή», Ηλίας Αντωνίου.

«Η καταστροφή με βρήκε την πρώτη μέρα που είχε γεννηθεί το παιδί μου. Επί τρεις μέρες με ένα κινητό στο χέρι, κατάφερα να επιστρέψω στον Παλαμά, αμέσως μόλις αποκαταστάθηκε η πρόσβαση. Το γραφείο μας εκεί είχε υποστεί τρομερές ζημιές, όπως κάθε σπίτι από αυτά που δεν καταστράφηκαν ολοσχερώς από το νερό. Το Σάββατο ξεκινήσαμε τις καταγραφές των ζημιών, εν μέσω ενός τοπίου βιβλικής καταστροφής: αγροτικά μηχανήματα πάνω σε σπίτια, άνθρωποι ταλαιπωρημένη από την παρατεταμένη παραμονή στις στέγες των σπιτιών τους εν αναμονή της πολιτικής προστασίας και του στρατού, μία αποκαρδιωτική οσμή.

Πρέπει να το υπογραμμίσω. Αυτή τη στιγμή όποιος δεν είχε ιδιωτική ασφάλιση είναι στο έλεος του θεού και της γραφειοκρατίας. Οι μόνοι που έχουν μία κάποια αισιοδοξία – όση επιτρέπεται χάρη σε μία αίσθηση οικονομικής εξασφάλισης, εν μέσω τέτοιας κατάστασης – είναι οι άνθρωποι που ήταν ασφαλισμένοι.

Στις καλές μέρες συνηθίζουμε να λέμε ότι οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι δενόμαστε συναισθηματικά με τους ασφαλισμένους μας. Στις δύσκολες, το ζούμε περισσότερο. Μία ασφαλισμένη μου ζει μόνη στον Παλαμά. Τα παιδιά της ζουν στη Γερμανία. Μαζί με τον πραγματογνώμονα εξασφαλίσαμε την άμεση αποκατάστασή της. Επιπλέον βρισκόμουν εκεί για να την καθησυχάσω, να της εξηγήσω ότι είναι ασφαλής. Να την βοηθήσω όπως μπορώ, σε ανθρώπινο πια επίπεδο, σε ένα σπίτι όπου όλα τα πράγματα έχουν βουλιάξει σε δύο μέτρα νερό». Βασίλης Αρχοντής

Η κουλτούρα της ενσυναίσθησης χαρακτήρίζει καθέναν από τους ανθρώπους μας στην Interamerican. Διαβάστε περισσότερα:

Καταστροφές

Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των ανθρώπων: οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι, στην κακοκαιρία Daniel

Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα στους ανθρώπους στις πιο δύσκολες στιγμές. Πολλές φορές, αυτές είναι στιγμές απώλειας και θρήνου. Ο Ηλίας

διαβαστε περισσοτερα »
Back To Top